Steve Bannon

Steve Bannon

Steve Bannon anses vara hjärnan bakom Team Trumps strategi att utmana den globala maktstrukturen, vilket står i kontrast till tidigare amerikanska värderingar. Detta är också ett populärt tema bland nationalistiska konspirationsteoretiker som engagerat följer och hjälper till att sprida Trumps alternativa fakta via sociala medier, därmed assisterar de Trump-administrationen i att undvika sanningen.

The Movement

Efter att Bannon lämnade Vita huset har han istället stöttat och hjälpt olika nationella populistiska och konservativa politiska rörelser runt om i Europa. Tillsammans med den tidigare ledaren för Brexitpartiet, Nigel Farage, var han medgrundare av en tankesmedja som kallas The Movement. Syftet med denna organisation var att stödja och samordna högerpopulistiska partier och rörelser i Europa med en politik baserad på populism och ekonomisk nationalism. Potentiella medlemmar inkluderade bland andra Viktor Orbán från Ungern.

Populistisk ”supergroup”

Denna högerpopulistiska organisation fokuserade på att främja likasinnade grupper i Europa som är emot EU:s regeringar och politiska strukturer. Bannon hade visionen att skapa en populistisk ”supergroup” som kunde vinna upp till en tredjedel av alla 700+ platser i Europaparlamentet.

Högerpopulistiska partier

Han har bland annat haft kontakter med flera högerpopulistiska, främlingsfientliga partier och rörelser i Europa. Bland dem finns Frankrikes Rassemblement National, Ungerns Fidesz, Italiens Lega Nord, Tysklands Alternative für Deutschland, Polens Prawo i Sprawiedliwość, Sverigedemokraterna, Nederländernas Partij voor de Vrijheid, Österrikes Freiheitliche Partei Österreichs, Storbritanniens United Kingdom Independence Party, Belgiens Vlaams Belang, Spaniens Vox och Sannfinländarna/Perussuomalaiset i Finland. Rörelsen stötte på problem och tog aldrig riktigt fart. En Guardian-undersökning avslöjade att operationen kan vara olaglig i de flesta länder där Bannon planerade att ingripa. Även om tankesmedjan inte förverkligades ger detta en inblick i de politiska krafterna som var i spel.

Läs mer:


Klicka på startknappen på någon av de dokumentärer nedan som du vill se.

Bannons världsbild drivs av två viktiga övertygelser: att islam i sig är ett grundläggande hot mot…

Högerpopulister är på frammarsch i hela Europa. När EU-parlamentsvalet närmar sig erbjuds de…

Bannons sanna karaktär, som avslöjas i dokumentären, visar hans bakgrund på Wall Street…

Bannon var Donald Trumps chefsstrateg, men hans bakgrund på högerextrema Breitbart News har gjort…

Steve Bannon, mannen som hjälpte till att få Donald Trump vald till Vita huset och som nu försöker väcka en…

I en exklusiv intervju med The New York Times pratade Bannon om senatens republikaner, vit…

Del 1. Bannons öppenhjärtiga intervju genomfördes under inspelningen av…

Del 2. Bannons öppenhjärtiga intervju genomfördes under inspelningen av…