Viktor Orbán och Vladimir Putin

Nyttiga idioter

Begreppet ”nyttig idiot” beskriver en individ som agerar till förmån för en annan part utan att ha en fullständig förståelse för konsekvenserna. Detta begrepp är vanligt inom politiken och syftar på personer som ovetande stöder propaganda eller främjar en fiendes intressen.

Termen används ofta av utländska underrättelsetjänster och andra för att utnyttja övertygelsen hos naiva ”idealister” eller personer med starka politiska övertygelser för att sprida propaganda, falska rykten eller samla in information.

Under en längre tid har Ryssland arbetat på att skapa relationer med högerpopulistiska och nationalistiska politiska partier över hela Europa. Dessutom finns det en beundran för Vladimir Putin inom vissa nationalistiska och EU-kritiska partier som ofta delar rysk propaganda och desinformation på sociala medieplattformar.

Trots den förhärskande synen på Putin som en kontroversiell person finns det en Putinkult bland vissa världsledare och inflytelserika politiker i västländer, såsom Donald Trump, Marjorie Taylor Greene i USA, Marine Le Pen i Frankrike, Viktor Orbán i Ungern, Nigel Farage i Storbritannien och Matteo Salvini i Italien. Dessa personer har uttryckt beundran eller stöd för Putin och hans politik. Genom att främja Putins agenda oavsiktligt stärker de hans makt och inflytande. Det är dock viktigt att notera att detta inte betyder att de stödjer alla hans handlingar eller politiska beslut.

Genom att agera som en spridare av desinformation och en förespråkare för Putins agenda bidrar dessa till att stärka Putins makt och inflytande, även om det inte är deras avsikt att göra så. Men det är samtidigt viktigt att notera att detta inte innebär att dessa politiker stödjer alla handlingar eller politiska beslut som Putin har tagit.

Tänk på…

Det är viktigt att vara försiktig med användningen av termen, eftersom den kan uppfattas som nedlåtande mot dem som kanske bara har olika perspektiv eller nivåer av förståelse. Den förnekar deras handlingsförmåga och antyder att deras handlingar enbart drivs av okunskap eller manipulation.

Vid diskussioner om politiska ideologier är det viktigt att möjliggöra respektfulla och nyanserade samtal för att uppnå en djupare förståelse av olika perspektiv. Istället för nedlåtande termer som ”nyttig idiot” är det mer produktivt att fokusera på att adressera de underliggande frågorna som driver individer att stödja vissa orsaker.

Genom att främja öppen dialog och kritiskt tänkande kan vi sträva efter ett inkluderande och empatiskt samhälle där individer uppmuntras att ifrågasätta, lära sig och delta i konstruktiva debatter utan att använda förnedrande etiketter.


Klicka på startknappen på någon av de dokumentärer nedan som du vill se.

Tidigare utrikesminister Hillary Clinton pratar med Alex Wagner om den märkliga attraktionen som..

Evgenia Kara-Murza, fru till den ryska fängslade journalisten Vladimir Kara-Murza, förklarar varför…

Operation InfeKtion, KGB spion avslöjar hur en av de största falska nyheterna någonsin skapats…

Långt innan det fanns falska konton och falska nyheter på Facebook fanns det falska nyheter planterade i…

Hur den sydafrikanska regeringen och de som marscherar mot Israel i världens huvudstäder är…

Four Corners talar till nyckelpersoner i Trumps team som anklagas för att ha blivit utnyttjade av…