QAnon

QAnon

QAnon är en högerextrem konspirationsteori som började cirkulera i USA under Donald Trumps presidentskap 2017. Ursprungligen publicerades teorin på internetforumet 4chan av en användare som kallade sig ”Clearance Q Patriot”, senare känd som Q. Användaren hävdade att han hade tillgång till hemlig information från den amerikanska regeringen och postade kryptiska meddelanden, kallade ”smulor”, i en forumtråd med namnet ”Calm before the storm”. Dessa meddelanden tolkades av användare och spreds sedan vidare i andra sociala medier.

Anhängare bär tröjor, plakat och märken med bokstaven Q och använder även akronymen “WWG1WGA” vilket står för “Where we go one we go all”. Det är viktigt att notera att Qanon är en konspirationsteori utan vetenskaplig grund och har kritiserats för att sprida desinformation och skapa polarisering. Donald Trump har inte officiellt tagit avstånd från Qanon, och vissa anhängare har tolkat hans uttalanden som stöd för rörelsen.

När det gäller specifika Amerikanska republikanska politiker som är anhängare av Qanon, har flera varit associerade med rörelsen. Det är dock viktigt att notera att inte alla republikaner är anhängare av Qanon, och det finns en bred variation inom partiet. Vissa republikaner har tagit avstånd från konspirationsteorin och fördömt dess farliga påståenden.

Det är viktigt att komma ihåg att politiska partier har en mångfald av åsikter och att inte alla medlemmar stöder samma konspirationsteorier. Det är alltid viktigt att vara kritisk och söka efter pålitliga källor när man utvärderar politikers ställningstaganden och påståenden. Här är några nyckelpunkter om QAnon:

  1. Hemlig kamp mot ”Den djupa staten”: Enligt QAnon leder Donald Trump en hemlig kamp mot ”Den djupa staten”, ett påstått internationellt nätverk av sataniska pedofiler. Teorin hävdar att medlemmarna i detta nätverk inte bara begår sexuella övergrepp mot barn utan även mördar dem för att utvinna ett ämne kallat adrenokrom från deras blod.
  2. Uppkopplingar till kändisar och politiker: Bland de påstådda sammansvurna inom ”Den djupa staten” ingår enligt QAnon ledare inom Demokratiska partiet, religiösa ledare som Dalai Lama och påve Franciskus, samt kändisar inom film och TV som Tom Hanks, Oprah Winfrey och Ellen DeGeneres.
  3. Spridning av desinformation: QAnon har spridit sig på internet genom desinformation och bisarra konspirationsteorier. Det har också kopplingar till den kinesiska andliga rörelsen Falun Gong.
  4. Epoch Media Group: Ägaren till nyhetssidor som The Epoch Times och dess YouTube-kanaler, har blivit en plattform för konspirationsteorier, desinformation och propaganda som används av Trump-administrationen, QAnon och andra högerextrema rörelser.

Det är viktigt att vara kritisk och källkritisk när man stöter på sådana konspirationsteorier och alltid söka efter verifierad information från pålitliga källor.

* Klicka på startknappen i visningsfönstret, eller direkt på någon av de dokumentärer som du vill se.

loading videos
Loading Videos…