QAnon

QAnon

QAnon är en högerextrem konspirationsteori som började cirkulera i USA under Donald Trumps presidentskap 2017. Ursprungligen publicerades teorin på internetforumet 4chan av en användare som kallade sig ”Clearance Q Patriot”, senare känd som Q. Användaren hävdade att han hade tillgång till hemlig information från den amerikanska regeringen och postade kryptiska meddelanden, kallade ”smulor”, i en forumtråd med namnet ”Calm before the storm”. Dessa meddelanden tolkades av användare och spreds sedan vidare i andra sociala medier. QAnon har blivit en del av den politiska polariseringen. Anhängare ser ofta president Trump som en frälsare som kämpar mot det onda. Politiskt missnöje och ökad polarisering kan göra människor mer mottagliga för konspirationsteorier.

Politisk polarisering

Att vara en del av en gemenskap som delar liknande övertygelser kan stärka tron på konspirationsteorier, anhängare av QAnon kan känna sig delaktiga och stödda av andra inom rörelsen. Sammanfattningsvis är det en kombination av alternativa förklaringar, sociala medier, politisk polarisering och gemenskap som kan förklara varför människor tror på QAnon.

QAnon och republikanska politiker

Många republikanska politiker har associerats med QAnon-rörelsen, en kontroversiell konspirationsteori som har spridit sig på sociala medier. Dessa politiker har uttryckt stöd för QAnon och främjat dess konspirationsteorier. Bland dem finns:

 1. Marjorie Taylor Greene:
  En representant som har starka band till QAnon och har uttryckt stöd för rörelsen.
 2. Ron Watkins:
  Han har anklagats för att vara hjärnan bakom QAnon-kontot och har även meddelat sin avsikt att kandidera för politiska ämbeten i Arizona.
 3. Mark Finchem:
  En annan republikansk politiker som har upprepat grundlösa påståenden om att valet 2020 stals från Donald Trump. Trump har också gett sitt stöd till honom för att bli Arizonas statssekreterare.
 4. Sonny Borelli:
  En senator som har uttryckt stöd för QAnon-konspirationsteorier.


Det är dock viktigt att påpeka att inte alla republikaner stöder QAnon. Det finns en bred variation inom partiet, och vissa politiker har tagit avstånd från konspirationsteorin. Till exempel, Mike Johnson, den nye talman i USA:s representanthus, har inte direkt kopplats till QAnon, men hans agerande har väckt uppmärksamhet. Han offentliggjorde tusentals timmar av säkerhetsfilmer från attacken mot Kapitolium den 6 januari, vilket möttes av blandade reaktioner, inklusive från QAnon-forum.

Politiker måste navigera mellan olika åsikter och rörelser, och fortsatt dialog och öppenhet är avgörande för att hantera dessa komplexa frågor. Det är också viktigt att vara kritisk och söka pålitliga källor när man utvärderar politikers ställningstaganden och påståenden. Här är några nyckelpunkter om QAnon:

 1. Hemlig kamp mot ”Den djupa staten”:
  Enligt QAnon leder Donald Trump en hemlig kamp mot ”Den djupa staten”, ett påstått internationellt nätverk av sataniska pedofiler. Teorin hävdar att medlemmarna i detta nätverk inte bara begår sexuella övergrepp mot barn utan även mördar dem för att utvinna ett ämne kallat adrenokrom från deras blod.
 2. Uppkopplingar till kändisar och politiker:
  Bland de påstådda sammansvurna inom ”Den djupa staten” ingår enligt QAnon ledare inom Demokratiska partiet, religiösa ledare som Dalai Lama och påve Franciskus, samt kändisar inom film och TV som Tom Hanks, Oprah Winfrey och Ellen DeGeneres.
 3. Spridning av desinformation:
  QAnon har spridit sig på internet genom desinformation och bisarra konspirationsteorier. Det har också kopplingar till den kinesiska andliga rörelsen Falun Gong.
 4. Epoch Media Group:
  Ägaren till nyhetssidor som The Epoch Times och dess YouTube-kanaler, har blivit en plattform för konspirationsteorier, desinformation och propaganda som används av Trump-administrationen, QAnon och andra högerextrema rörelser.


Det är viktigt att vara kritisk och källkritisk när man stöter på sådana konspirationsteorier och alltid söka efter verifierad information från pålitliga källor.

Läs mer: 


Klicka på startknappen på någon av de dokumentärer nedan som du vill se.

QAnon, är en högerextrem konspirationsteori som framträtt i USA under Donald Trumps presidentskap…

Twitter har blivit det första sociala mediet att tillkännage ett tillslag mot QAnon-konspirationsteorin…

Donald Trump har hänvisat till QAnon-anhängare som ”människor som älskar vårt land” – samtidigt som FBI…

Den högerextrema trenden, som kan vara kopplad till QAnon-konspirationen, är att 3D-printade vapen har…